Economic impacts of chill hours on wheat production in Sonora, Mexico

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Jesús Mario Moreno Dena
Vidal Salazar Solano
Isaac Shamir Rojas Rodríguez

Abstract

Specialized literature does not delve into economic impacts of chill hours on agricultural production yields. The objective of this article is to evaluate economic impacts of chill hours on wheat in four producing regions: Cajeme, Navojoa, Hermosillo and Guaymas. The methodology consisted in a correlation exercise between crop yields and chill hour averages for each region; subsequently, a benefit-cost analysis was carried out based on the construction of three chill hour scenarios. In the results, the obtained coefficient r was 0.80, which confirms a positive relationship between chill hours and crop yield; the benefit-cost analysis shows that in Hermosillo, greater economic gains are obtained per hectare. The findings of this work lie in its importance to the economic sphere, providing information of chill hour impact on crop profitability.

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How to Cite
Moreno Dena, J. M., Salazar Solano, V., & Rojas Rodríguez, I. S. (2018). Economic impacts of chill hours on wheat production in Sonora, Mexico. Entreciencias: Diálogos En La Sociedad Del Conocimiento, 6(16). https://doi.org/10.22201/enesl.20078064e.2018.16.63206
Author Biographies

Jesús Mario Moreno Dena, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C.

Estudiante del programa de doctorado en Desarrollo Regional del Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C. Líneas de investigación: Economía Ecológica y Ambiental; Economía del sector primario.

Vidal Salazar Solano, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C.

Doctor en ciencias económicas. Investigador titular de la coordinación de Desarrollo Regional del Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C. Líneas de investigación: Innovación y Desarrollo Rural Sustentable, Economía Ecológica y Ambiental.

Isaac Shamir Rojas Rodríguez, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C.

Estudiante del programa de doctorado en Desarrollo Regional del Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C. Líneas de investigación: Economía Ecológica y Ambiental, Sistemas de Cuencas Hidrológicas.