Agroecology and localized agri-food systems. Proposal for articulation based on territorial quality
Main Article Content
Abstract
Purpose: To identify the main links between the Localized Agri-Food Systems (SYAL = Systemes Agroalimentaires Localisés) approach and agroecology and determine the elements of agroecology that could strengthen SYAL to promote territorial patrimonialization.
Methodological design: Through the qualitative approach and based on the systematic review of documentary and multimedia sources in the period 2010-2023, a content analysis was carried out to propose a critical path for territorial patrimonialization.
Results: Both approaches seek the reconnection of food with the territory and recognize a quality that results from processes and products according to bioregions; distinguishing the territory as an element of identity; valuating traditional know-how and promoting local, collective action.
Research limitations: There is a gap of studies from the SYAL approach that delves into the application of agroecological practices as a strategy to strengthen the quality linked to the territory, address the environmental dimension, and promote territorial patrimonialization.
Findings: The agroecological principles emphasize the quality linked to the territory, and the SYAL approach the bioregional patrimonialization.
Downloads
Article Details
References
Aguas A., A, García P., E. y Ruiz R., O. (2017). Floración y fructificación de litchi en diferentes condiciones agroecológicas en Veracruz, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 8(3), pp. 621-633. Recuperado de https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/index.php/agricolas/article/view/36/32
Ajuria, B. (2021). La gobernanza territorial en la certificación participativa: un análisis comparativo de Puebla y Tlaxcala. En G. Torres y R.M Larroa (eds.), Gobernanza y desarrollo territorial: sistemas agroalimentarios localizados: análisis y políticas públicas (pp. 79-100). México: Universidad Nacional Autónoma de México, Centro de Investigaciones sobre América Latina y el Caribe. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/351820411_Gobernanza_y_Desarrollo_Territorial_Sistemas_Agroalimentarios_Localizados_Analisis_y_Politicas_Publicas
Alayón, P., Benítez, A., Montes de Oca, A., Gaiad, J., et al. (2020). Huertos frutales agroecológicos y prevención de zoonosis como alternativa para la seguridad alimentaria. Agrotecnia, (30), pp. 17-24. DOI: 10.30972/agr.0304652
Altieri, M. A. (2002). Agroecología: principios y estrategias para diseñar sistemas agrarios sustentables. En S.J. Sarandón (ed.) Agroecología: el camino hacia una agricultura sustentable (pp. 27-34). La Plata: Ediciones Científicas Americanas. Recuperado de https://gc.scalahed.com/recursos/files/r161r/w25280w/LibroAgroecologiaSarandon2002Completo.pdf
Altieri, M. A., Funes-Monzote, F.R. & Petersen, P. (2012). Agroecologically efficient agricultural systems for smallholder farmers: Contributions to food sovereignty. Agron. Sustain. Dev., 32, pp. 1-13. DOI: 10.1007/s13593-011-0065-6
Altieri, M.A. & Nicholls, C.I. (2020). Agroecology and the emergence of a post COVID-19 agriculture. Agriculture and Human Values, 37, pp. 525-526. DOI: 10.1007/s10460-020-10043-7
Altieri, M.A. y Toledo, V.M. (2011). La revolución agroecológica de América Latina: rescatar la naturaleza, asegurar la soberanía alimentaria y empoderar al campesino. [s.p.i.]. Recuperado de http://rio20.net/wp-content/uploads/2012/05/altieri_es.pdf
Álvarez-Salas, L.M., Polanco-Echeverry, D.N. y Ríos-Osorio, L. (2014). Reflexiones acerca de los aspectos epistemológicos de la agroecología. Cuadernos de Desarrollo Rural, 11(74), pp. 55-74. DOI: 10.11144/Javeriana.CRD11-74.raea
Anderson, C.R., Bruil, J., Chappel, M.J., Kiss, C., et al. (2019). From transition to domains of transformation: Getting to sustainable and just food systems through agroecology. Sustainability, 11(19), 5272. https://doi.org/10.3390/su11195272
Barragán, A. (2021). Tecnologías y capacidades endógenas como elementos de desarrollo para el campo mexicano: el papel de los biofertilizantes en los sistemas agroalimentarios localizados (SIAL). Economía, Teoría y Práctica, 29(55), pp. 59-86. DOI: 10.24275/ETYPUAM/NE/552021/Barragan
Barragán, E. y Ovando, P.H. (2019). ¿Cumplir normas oficiales mexicanas o mantener los alimentos artesanales? Reflexiones desde la sierra de Jalmich, región de origen del queso Cotija. En D. Chávez y T. Aguilar (coords.). Comunidad y territorio: el caso del occidente michoacano (pp. 157-216), México: Universidad Nacional Autónoma de México.
Barragán, E. y Torres, R. (2022). La orientación oficial del “desarrollo” atenta contra la transmisión del patrimonio biocultural comunitario. Revista Internacional de Ciencias Sociales Interdisciplinares, 10(2), pp. 173-192. DOI: 10.18848/2474-6029/CGP/v10i02/173-192
Bele, B., Norderhaug, A. & Sickel, H. (2018). Localized agri-food systems and biodiversity. Agriculture, 8(2), 22. DOI: 10.3390/agriculture8020022
Bocco, A., Garat, J.J. y Velarde, I. (2013). Sistemas agroalimentarios localizados y agriculturas familiares. Revista de la Facultad de Agronomía, 112(3), pp. 1-8. Recuperado de http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/54897
Botazzi, P. (2022). Re-territorializing food systems through networks of community gardens: the case of the “Tolou Keur” program in Senegal. En A. Baptista & C. Cêpeda, Balancing food heritage, healthy diets and planetary resources: Book of proceedings [of the] 9th World Conference on Localized Agri-Food Systems (SYAL) (pp. 160-163). Vila Real, Portugal: University of Trás-os-Montes e Alto Douro.
Boucher, F. (2014). Reflexiones en torno al enfoque SIAL: evolución y avances desde la agroindustria rural (AIR) hasta los sistemas agroalimentarios localizados (SIAL). En G. Torres (coord.). Los sistemas agroalimentarios y el consumo local (pp. 31-53). México: Asociación Mexicana de Estudios Rurales; UNAM, Instituto de Investigaciones Sociales.
Boucher, F. y Riveros-Cañas, R.A. (2017). Dinamización económica incluyente de los territorios rurales: alternativas desde los Sistemas Agroalimentarios Localizados y los Circuitos Cortos de Comercialización. Estudios Latinoamericanos, (40), pp. 39-58. Recuperado de http://revistas.unam.mx/index.php/rel/article/view/61580/54241
Bowen, S. & Mutersbaugh, T. (2014). Local or localized? Exploring the contributions of Franco-Mediterranean agrifood theory to alternative food research. Agric. Hum. Values, 31, pp. 201-2013. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/257511480_Local_or_localized_Exploring_the_contributions_of_Franco-Mediterranean_agrifood_theory_to_alternative_food_research
Calle, A. y Gallar, D. (2010). Nuevos movimientos globales y agroecología: el caso de Europa. Innovation and Sustainable Development in Agriculture and Food (pp. 1-12). Montpellier, Francia: ISDA 2010. Recuperado de https://hal.science/hal-00521720/
Campbell, H. (2009). Breaking new ground in food regime theory: Corporate environmentalism, ecological feedbacks and the ‘food from somewhere’ regime? Agric. Hum Values, 26(4), pp. 309-319. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/225692994_Breaking_new_ground_in_food_regime_theory_Corporate_environmentalism_ecological_feedbacks_and_the_'food_from_somewhere'_regime
Casas, A. y Vallejo, M. (2019). Agroecología y agrobiodiversidad. En L. Merino (coord.). Crisis ambiental en México. Ruta para el cambio (pp. 99-117). México: UNAM. Seminario Universitario de Sociedad, Medio Ambiente e Instituciones.
Cevallos, M., Urdaneta, F. & Jaimes, E. (2019). Desarrollo de sistemas de producción agroecológica: dimensiones e indicadores para su estudio. Revista de Ciencias Sociales, XXV(3), pp. 172-183. Recuperado de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=28060161012
Clapp, J. & Moseley, W.G. (2020). This food crisis is different: COVID-19 and the fragility of the neoliberal food security order. Journal of Peasant Studies, 47(7), pp. 1393-1417. DOI: 10.1080/03066150.2020.1823838
Cortés, L. (2020). Acción colectiva y agroecología en la zona de reserva campesina de Sumapaz, Bogotá, Colombia. En I. Gazzano, G. García (2021). VIII Congreso Latinoamericano de Agroecología 2020: memorias (pp. 70-78). Montevideo: Universidad de la República, Facultad de Agronomía. Departamento de Sistemas Ambientales; Sociedad Científica Latinoamericana de Agroecología. Recuperado de https://drive.google.com/drive/folders/1IamMrIJRGV0utbv6LPSuJ98peSEG6eNo
Cuéllar-Padilla, M. & Calle-Collado, Á. (2011). Can we find solutions with people? Participatory action research with small organic producers in Andalusia. Journal of Rural Studies, 27(4), pp. 372-383. DOI: 10.1016/j.jrurstud.2011.08.004
Cusihuamán, G. (2020). Alimentos vinculados al territorio. La quinua y la kiwicha en la provincial de la unión en Arequipa-Perú. En G. Torres y R. M. Larroa (coords.). Gobernanza y desarrollo territorial. Sistemas agroalimentarios localizados. Análisis y políticas públicas (pp. 195-219). México: Universidad Nacional Autónoma de México, Centro de Investigaciones sobre América Latina y el Caribe.
Dussi, M.C. y Flores, L. B. (2018). Visión multidimensional de la agroecología como estrategia ante el cambio climático. Interdisciplina, 6(14), pp. 129-153. DOI: 10.22201/ceiich.24485705e.2018.14.63384
Folke, C. (2006). Resilience: The emergency of a perspective for social-ecological systems analyses. Global Environmental Change, 16(3), pp. 253-567. DOI: 10.1016/j.gloenvcha.2006.04.002
Formighieri, R.C., de Morales, L. y Pereira, S.M. (2016). Comunidades tradicionales brasileñas y seguridad alimentaria y nutricional (SAN): Articulaciones necesarias entre cultura y territorio. Espacio Regional, 1(13), pp. 13-22. Recuperado de https://revistaespacioregional.ulagos.cl/index.php/espacioregional/article/view/3007/3942
Gallego, C.P. y Hernández, M.C. (2021). Escenario agroalimentario contemporáneo: desafíos y oportunidades de la producción artesanal de alimentos de Magdalena, Sonora. Región y Sociedad, 33, e1382. DOI: 10.22198/rys2021/33/1382
Giraldo, O.F. (2018). Ecología política de la agricultura. Agroecología y posdesarrollo. San Cristóbal de las Casas, Chiapas: El colegio de la Frontera Sur.
Giraldo, O.F. (2022). Multitudes agroecológicas. México: Universidad Nacional Autónoma de México. Escuela Nacional de Estudios Superiores Unidad Mérida. Recuperado de http://www.librosoa.unam.mx/bitstream/handle/123456789/3503/Multitudes%20Agroecologicas.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Giraldo, O. F. y Rosset, P. (2016). La agroecología en una encrucijada: entre la institucionalidad y los movimientos sociales. Guaju, Revista Brasileira de Desenvolvimento Territorial Sustentavel - Matinhos, 2(1), 48521. DOI: 10.5380/guaju.v2i1.48521
Gliessman, S. (2021). Translating agroecology into policy. Agroecology and Sustainable Food Systems, 45(8), pp. 1107-1108. https://doi.org/10.1080/21683565.2021.1932823
Gliessman, S. R., Guadarrama-Zugasti, C., Mendez, V. E., Trujillo, L., et al. (2006). Agroecología: un enfoque sustentable de la agricultura ecológica. ¿Qué es la agroecología? [Inédito]. Recuperado de https://www.ucm.es/data/cont/media/www/pag-104576/5.%20Agroecolog%C3%ADa.%20Un%20enfoque%20sustentable%20de%20la%20agricultura%20ecol%C3%B3gica%20(%20Stephen%20Gliessman%20et%20al.).pdf
Grass-Ramírez, J.F., Cervantes-Escoto, F. y Palacios-Rangel, M.I. (2016). Elementos metodológicos para el fortalecimento del enfoque de Sistemas Agroalimentarios Localizados (SIAL). Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 13(1), pp. 63-85. Recuperado de https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-54722016000100063&lng=es&nrm=iso&tlng=es
Grupo Intergubernamental de Expertos sobre el Cambio Climático [IPCC] (2019). Calentamiento global de 1,5 °C, Informe especial del IPCC sobre los impactos del calentamiento global de 1,5 °C con respecto a los niveles preindustriales y las trayectorias correspondientes que deberían seguir las emisiones mundiales de gases de efecto invernadero, en el contexto del reforzamiento de la respuesta mundial a la amenaza del cambio climático, el desarrollo sostenible y los esfuerzos por erradicar la pobreza. Resumen para responsables de políticas. Ginebra, Suiza: IPCC. Recuperado de https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/sites/2/2019/09/IPCC-Special-Report-1.5-SPM_es.pdf
Guareschi, M., Maccari, M., Sciurano, J.P., Arfini, F. y Pronti, A. (2020). Un enfoque metodológico hacia la escalabilidad de la agroecología en los Sistemas agroalimentarios localizados (LAFSs) de la Unión Europea (EU): el caso del biodistrito de Parma. Sustainability, 12, 5398, Recuperado de https://www.ciaorganico.net/documypublic/302_Escalibilidad_de_la_Agroecologia_en_Sistemas_Alimentarios_Locales_-_El_caso_del_Biodistrito_de_Parma_-_Sciurano_2020.pdf
Heredia, D. y Hernández, M.C. (2022). Resistencia a la transición agroecológica en México. Región y Sociedad, 34, e1581. DOI: 10.22198/rys2022/34/1581
Hernández, M.C. (2020). Sistemas agroalimentarios localizados. En F. Herrera y J.L. Estrada (comps.). Vocabulario de la sociedad civil, la ruralidad y los movimientos sociales en América Latina (pp. 240-242). Buenos Aires, Argentina: Mnemosyne.
Hernández-Silva, Y.E. y Londoño-Vélez, L.A. (2016). Caracterización y evaluación de sustentabilidad de la seguridad y soberanía alimentaria en fincas caficulturas del departamento del Cauca. Espacio Regional, 1(13), pp. 105-116. Recuperado de https://www.academia.edu/44876154/comunidades_tradicionales_brasile%c3%91as_y_seguridad_alimentaria_y_nutricional_san_articulaciones_necesarias_entre_cultura_y_territorio
Holt-Giménez, E. y Altieri, M.A. (2013). Agroecología, soberanía alimentaria y la nueva revolución verde. Agroecología, 8(2), pp. 65-72. Recuperado de https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/212201/168421
Ibarra, I. (2022). Participación para una transición agroecológica. En P. King (ed.). Agroecología: oportunidades para la regeneración económica y ambiental (pp. 40-48). México: Fundación Friedrich Ebert. Recuperado de http://library.fes.de/pdf-files/bueros/mexiko/18810.pdf
Isaac, M.E., Isakson, S.R., Dale, B., Levkoe, et al. (2018). Agroecology in Canada: Towards an integration of agroecological practice, movement, and science. Sustainabilty, 10(9), 3299. DOI: 10.3390/su10093299
Jiménez, A., Vela, M., Ramírez, M.J. y García, P. (2013). Manual de metodologías participativas para iniciativas agroecológicas. Jerez de la Frontera, España: Ecoherencia. Recuperado de http://cajondeherramientas.com.ar/wp-content/uploads/2017/05/metodologias_participativas_ecoherencia.pdf
Krausmann, F. & Langthaler, E. (2019). Food regimes and their trade links: A socio-ecological perspective. Ecological Economics, 160, pp. 87-95. DOI: 10.1016/j.ecolecon.2019.02.011
Lacoste, P. (2021). Los espacios de vía pública como herramienta de difusión y promoción de los productos típicos campesinos. Una alternativa para el desarrollo rural. En G. Torres y R.M. Larroa (coords.). Gobernanza y desarrollo territorial. Sistemas agroalimentarios localizados. Análisis y políticas públicas (pp. 339-400). México: Universidad Nacional Autónoma de México. Centro de Investigaciones sobre América Latina y el Caribe. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/351820411_Gobernanza_y_Desarrollo_Territorial_Sistemas_Agroalimentarios_Localizados_Analisis_y_Politicas_Publicas
Larroa, R. M. y Rodas, L. (2018). ¿Podemos hablar de un SIAL campesino? En J.M. Tolentino, R.M. Larroa, M.C. Renard y M.C. del Valle (coords.). Sistemas Agroalimentarios Localizados y prácticas agrícolas tradicionales. Hacia una propuesta de política pública para el desarrollo rural (pp.21-42). México: Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología; Red de Sistemas Agroalimentarios Localizados (Red Sial-México); Yod Estudio. Recuperado de http://ru.iiec.unam.mx/4990/1/Libro_SIAL-y-practicas-agricolas-tradicionales.pdf
Larroa, R.M. y Rodas, L. (2019). La agroecología en los sistemas agroalimentarios localizados. Cuadernos Americanos, 169(3), pp. 51-69. Recuperado de https://rilzea.cialc.unam.mx/jspui/bitstream/CIALC-UNAM/A_CA420/1/CA169_51.pdf
Le Coq, J.F., Sabourin, E., Bonin, M., Fréguin, S., et al. (2020). Public policy support for agroecology in Latin America: Lessons and perspectives. Global Journal of Ecology, 5(1), pp. 129-138. DOI: 10.17352/gje.000032
Loconto, A. & Fouilleux, E. (2019). Defining agroecology: Exploring the circulation of knowledge in FAO’s Global Dialogue. Int. Jrnl. of Soc. of Agr. & Food, 25(2), pp. 116-137. DOI: 10.48416/ijsaf.v25i2.27
López-García, D., Cuéllar-Padilla, M., Olival, A., Laranjeira, N., et al. (2021). Building agroecology with people. Challenges of participatory methods to deepen on the agroecological transition in different contexts. Journal of Rural Studies, 83, pp. 257-267. DOI: 10.1016/j.jrurstud.2021.02.003
López-García, D. & González, M. (2021). An operational approach to agroecology-based local agri-food systems. Sustainability, 13(15), 8443. DOI: 10.3390/su13158443
López-Santos, J., Castañeda-Martínez, T. y González-Díaz, J. (2017). Nueva ruralidad y dinámicas de proximidad en el desarrollo territorial de los sistemas agroalimentarios localizados. Polis, Revista Latinoamericana, 16(47), pp. 211-233. Recuperado de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=30552591010
Martínez, C. (2008). Patrimonialización del territorio y territorialización del patrimonio. Cuadernos de Arte de la Universidad de Granada, 39, pp. 251-266. Recuperado de https://revistaseug.ugr.es/index.php/caug/article/view/300/291
Martínez, M.E. y Rosset, P.M. (2016). Diálogo de saberes en la vía campesina: soberanía alimentaria y agroecología. Espacio Regional, 1(13), pp. 26-36. Recuperado de https://revistaespacioregional.ulagos.cl/index.php/espacioregional/article/view/3008/3943
McMichael, P. (2005). Global development and the corporate food regime. Research in Rural Sociology and Development, 11, pp. 265-299. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/242023885_Global_Development_and_The_Corporate_Food_Regime
McMichael, P. (2014). Food regimes and agrarian questions. Rugby, UK: Practical Action. Retrieved from https://practicalactionpublishing.com/book/770/download?type=download
Méndez, V.E., Bacon, C.M. y Cohen, R. (2013). La agroecología como un enfoque transdisciplinar participativo y orientado a la acción. Agroecología, 8(2), pp. 9-18. Recuperado de https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/212061/168351
Méndez, V.E., Caswell, M., Gliessman, S.R., Cohen, R., et al. (2018). Agroecología e investigación-acción participativa (IAP): principios y lecciones de Centroamérica. Agroecología, 13(1), pp. 81-98. Recuperado de https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/385691
Mieles, M.D., Tonon, G. y Alvarado, S.V. (2012). Investigación cualitativa: el análisis temático para el tratamiento de la información desde el enfoque de la fenomenología social. Universitas humanística, (74), pp. 195-225. Recuperado de https://www.redalyc.org/pdf/791/79125420009.pdf
Monteduro, M. (2015). From agroecology and law to agroecological law? Exploring integration between scientia ruris and scientia iuris. In M. Monteduro, P. Buongiorno, S. Di Benedetto & A. Isoni (eds.), Law and agroecology. A transdisciplinary dialogue (pp. 57-86). Heidelberg, Alemania: Springer. DOI: 10.1007/978-3-662-46617-9
Muchnik, J. (Octubre, 2006). Sistemas agroalimentarios localizados: evolución del concepto y diversidad de situaciones. En Alter 2006: III Congreso Internacional de la Red SIAL: Alimentación y Territorios. Baeza (Jaén), España: Universidad de Andalucía. Recuperado de https://docplayer.es/4111845-Sistemas-agroalimentarios-localizados-evolucion-del-concepto-y-diversidad-de-situaciones-j-muchnik-gis-syal-inra.html
Nabhan, G.P., Garcia, J., Routson, R., Routson, K., et al. (2010). Desert oases as genetic refugia of heritage crops: Persistence of forgotten fruits in the mission orchards of Baja California, Mexico. International Journal of Biodiversity and Conservation, 2(4), pp. 56-69. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/228342579_Desert_oases_as_genetic_refugia_of_heritage_crops_Persistence_of_forgotten_fruits_in_the_mission_orchards_of_Baja_California_Mexico
Ollivier, G., Magda, D., Mazé, A., Plumecocq, G. et al. (2018). Agroecological transitions: What can sustainability transition frameworks teach us? An ontological and empirical analysis. Ecology and Society, 23(2), art. 5. https://doi.org/10.5751/ES-09952-230205
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura [FAO]. (2018). The 10 elements of agroecology. Guiding the transition to sustainable food and agricultural systems. Roma: FAO. Recuperado de https://www.fao.org/3/i9037en/i9037en.pdf
Panchi, V. P. (2022). Los desafíos de la soberanía alimentaria en la educación universitaria y consumo ético alimentario. V. P. Panchi, H. C. Vargas, J. A. Vázquez, D. E. Velázquez, et al. (coords.). Consumo responsable. Gastronomía sostenible y soberanía alimentaria (pp. 39-58), México: Universidad Autónoma del Estado de México. Recuperado de http://ri.uaemex.mx/handle/20.500.11799/113183
Pengue, W. A. (2021). Principios agroecológicos y sistemas participativos de garantías: Una guía hacia la agricultura, la alimentación y el desarrollo rural sostenible. Buenos Aires: Orientación Gráfica Editora; Universidad de Buenos Aires, Facultad de Arquitectura, Diseño y Urbanismo; GEPAMA. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/353220521_principios_agroecologicos_y_sistemas_participativos_de_garantias_una_guia_hacia_la_agricultura_la_alimentacion_y_el_desarrollo_rural_sostenible_-_coleccion_economia_ecologica
Pensado L., M. (2014). Los sistemas alimentarios sostenibles y los SIAL con criterios ambientales. En G. Torres (coord.). Los sistemas agroalimentarios localizados y el consumo local Vol. II., pp. 55-72). México: Asociación Mexicana de Estudios Rurales. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/305082903_Los_sistemas_agroalimentarios_y_el_consumo_local
Pinheiro, S. (2021, febrero 12). La abuela Antropógena y su niet@ Antropoceno buscan la felicidad en las agroecologías campesinas [Archivo de video]. Canal: Diplomado en Agroecologías para el Bien Común. Recuperado de https://www.youtube.com/watch?v=V5Hk0z8mJOo.
Pinto, L. (2020). Agroecología y recampesinización cualitativa en el agro argentino contemporáneo (2014-2019). Boletín de Estudios Geográficos, (113), pp. 161-180. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/344418979_Agroecologia_y_recampesinizacion_cualitativa_en_el_agro_argentino_contemporaneo_2014-2019
Ramírez-García, A.G. (2020). Las enseñanzas de Don Jesús: Una forma yaqui de agroecología. Revista Arbitrada Interdisciplinaria Koinonía, 5(9), pp. 44-65. https://doi.org/10.35381/r.k.v5i9.557
Rendón-Sandoval, F. J., Casas, A., Sinco-Ramos, P.G., García-Frapolli, E., et al. (2021). Peasants’ motivations to maintain vegetation of tropical dry forests in traditional agroforestry systems from Cuicatlán, Oaxaca, Mexico. Front. Environ. Sci., pp. 1-19. DOI: 10.3389/fenvs.2021.682207
Requier-Desjardins, D. y Torres, G. (2019). Sistemas agroalimentarios localizados (SIAL) y circuitos cortos en América Latina. En M. Guibert, E. Sabourin (coords.). Ressources, inégalités et développement des territoires ruraux en Amérique Latine, dans la Caraïbe et en Europe: Retours sur le Colloque 2019 (pp. 119-131). Paris, France: Institut des Amériques (IdA); Agence Française de Développement (AFD); Fondation Union Européenne-Amérique Latine et Caraïbes (EU-LAC). Recuperado de https://univ-tlse2.hal.science/DR/hal-02797110v1
Riveros, R.A. y Boucher, F. (2018). SIAL, circuitos cortos de comercialización y dinamización económica incluyente de los territorios rurales. En J.M. Tolentino, R.M. Larroa, M.C. Renard y M.C. del Valle (coords.). Sistemas Agroalimentarios Localizados y prácticas agrícolas tradicionales. Hacia una propuesta de política pública para el desarrollo rural (pp. 43-65). México: Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología, Red de Sistemas Agroalimentarios Localizados (Red Sial-México), Yod Estudio. Recuperado de http://ru.iiec.unam.mx/4990/1/Libro_SIAL-y-practicas-agricolas-tradicionales.pdf
Rodríguez-Borray, G., Aranda-Camacho, Y. y Parra-López, C. (2022). La agroecología como mecanismo efectivo para potenciar la multifuncionalidad del SIAL: El caso de SIALes panaleros en Colombia. En A. Baptista & C. Cêpeda, Balancing food heritage, healthy diets and planetary resources: Book of proceedings [of the] 9th World Conference on Localized Agri-Food Systems (SYAL) (pp. 220-224). Vila Real, Portugal: University of Trás-os-Montes e Alto Douro.
Rosset, P.M. (1998). La crisis de la agricultura convencional, la sustitución de insumos y el enfoque agroecológico. Policy brief no.3. Oakland, CA: Food First, Institute for Food and Development Policy. Recuperado de https://archive.foodfirst.org/wp-content/uploads/2013/12/PB3-La-Crisis-de-la-Agricultura-Convencional.pdf
Ruggieri, F., Coulon-Leroy, C. & Mazé, A. (2022). Fostering collective action for the agroecological transition of vineyards under Geographical Indication in the Loire Valley wine basin. En A. Baptista & C. Cêpeda, Balancing food heritage, healthy diets and planetary resources: Book of proceedings [of the] 9th World Conference on Localized Agri-Food Systems (SYAL) (pp. 182-185). Vila Real, Portugal: University of Trás-os-Montes e Alto Douro.
Sanz-Cañada, J., Sánchez-Hernández, J.L. & López-García, D. (2023). Reflecting on the concept of local agroecological food systems. Land, 12(6), 1147. Recuperado de https://doi.org/10.3390/land12061147
Sevilla, E. y Soler, M. (2009). Del desarrollo rural a la agroecología. Hacia un cambio de paradigma. Documentación Social, 155, pp. 23-39. Recuperado de https://seminariodlae.files.wordpress.com/2012/10/c2-eduardo-sevilla-y-marta-soler.pdf
Sevilla, E. y Soler, M. (2010). Agroecología y soberanía alimentaria: alternativas a la globalización agroalimentaria. PH CUADERNOS, pp. 191-217. Recuperado de https://idus.us.es/handle/11441/88458
Sicard-Ayala, A. y Grass-Ramírez, J. (2022a). Dulces tradicionales y artesanías elaboradas con coco: paisaje e identidad de las comunidades afro en la Costa Pacífica del Cauca, Colombia. Estrategias para orientar acciones que otorguen sustentabilidad a la producción y comercialización de estos productos. En A. Baptista & C. Cêpeda, Balancing food heritage, healthy diets and planetary resources: Book of proceedings [of the] 9th World Conference on Localized Agri-Food Systems (SYAL) (pp. 139-146). Vila Real, Portugal: University of Trás-os-Montes e Alto Douro.
Sicard-Ayala, A. y Grass-Ramírez, J. (2022b). Los dulces tradicionales de Popayán, el legado de un encuentro de mundos. En A. Baptista & C. Cêpeda, Balancing food heritage, healthy diets and planetary resources: Book of proceedings [of the] 9th World Conference on Localized Agri-Food Systems (SYAL) (pp. 164-171). Vila Real, Portugal: University of Trás-os-Montes e Alto Douro.
Silva-Laya, S.J., Pérez-Martínez, S. y Ríos-Osorio, L.A. (2019). Evaluación agroecológica de sistemas hortícolas de dos zonas del oriente antioqueño, Colombia. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 10(2), pp. 355-366. http://dx.doi.org/10.17584/rcch.2016v10i2.5752
Tadeo-Sánchez, J.M. y Tolentino-Martínez, J.M. (2020). El cacao Grijalva de Tabasco: dinámicas socio territoriales en torno a su producción Tabasco. Estudios Sociales. Revista de alimentación contemporánea y desarrollo regional, 30(56) 2-25. https://doi.org/10.24836/es.v30i56.1002
Tolentino, J.M. y Martínez, L.E. (2021). Gobernanza y arreglos institucionales para la revalorización de cultivos agroalimentarios: el caso del amaranto en la región centro de México. En G. Torres y R. M. Larroa (coords.), Gobernanza y desarrollo territorial. Sistemas agroalimentarios localizados. Análisis y políticas públicas (pp. 221-254), México: Universidad Nacional Autónoma de México. Centro de Investigaciones sobre América Latina y el Caribe.
Torres, G. (2014). Los sistemas agroalimentarios y el consumo local, Vol. II., México: Asociación Mexicana de Estudios Rurales; UNAM, Instituto de Investigaciones Sociales. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/305082903_Los_sistemas_agroalimentarios_y_el_consumo_local
Torres, G. y Larroa, R.M. (2021). Gobernanza y desarrollo territorial. Sistemas agroalimentarios localizados. Análisis y políticas públicas. México: Universidad Nacional Autónoma de México. Centro de Investigaciones sobre América Latina y el Caribe.
Trueba, R., Ayala, D.A. e Infante, Z.T. (2018). Sistemas agroalimentarios localizados: una estrategia en condiciones de cambio climático para impulsar el desarrollo local en Los Reyes . En Ayala-Ortiz, D.A., López, R. y Santacruz, I. (coords.), El Desarrollo Local en Construcción. Sistemas productivos locales y desarrollo territorial (pp. 23-44), Morelia: Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Facultad de Economía. Recuperado de https://www.researchgate.net/profile/Dante-Ayala-Ortiz/publication/349309432_El_Desarrollo_Local_en_Construccion_Vol_III_Sistemas_productivos_locales_y_desarrollo_territorial/links/6029e2e592851c4ed57180f3/El-Desarrollo-Local-en-Construccion-Vol-III-Sistemas-productivos-locales-y-desarrollo-territorial.pdf?_tp=eyJjb250ZXh0Ijp7ImZpcnN0UGFnZSI6InB1YmxpY2F0aW9uIiwicGFnZSI6InB1YmxpY2F0aW9uIn19
United Nations Standing Committee on Nutrition [UNSCN]. (2010). El cambio climático y la seguridad nutricional, XVI Conferencia de las Partes (CP 16) de las Naciones Unidas. Recuperado de https://www.unscn.org/files/Activities/EL_CAMBIO_CLIM%C3%81TICO_Y_LA_SEGURIDAD_NUTRICIONAL__final.pdf
Van der Ploeg, J.D. (2020). From biomedical to politico-economic crisis: the food system in times of Covid-19. Journal of Peasant Studies, 47(5), pp. 944-972. https://doi.org/10.1080/03066150.2020.1794843
Vasile, M. y da Cruz, F. T. (2019). Identity-construction, mutual enskilment and political negotiation at the farmers’ market. Redes, revista do desenvolvimento regional 24(1), pp. 212-226. DOI: https://doi.org/10.17058/redes.v24i1.13043
Velarde, I. (2022). Sistemas Agroalimentarios Localizados y procesos de patrimonialización en territorios de la provincia de Buenos Aires, Argentina: posibilidades y contradicciones. Revista RIVAR, 9(25), pp. 1-16. https://doi.org/10.35588/rivar.v9i25.5412
Vía Campesina. (2021). Soberanía alimentaria: resistencia frente a la apropiación corporativa de nuestros sistemas alimentarios. Recuperado de https://viacampesina.org/es/soberania-alimentaria-resistencia-frente-a-la-apropiacion-corporativa-de-nuestros-sistemas-alimentarios-boletin-nyeleni/
Vía Campesina. (2023). Boletín Nyéléni no. 52: reconocer el poder de los movimientos populares. https://viacampesina.org/es/boletin-nyeleni-n52-reconocer-el-poder-de-los-movimientos-populares/
Villa, R., López, E. & Flores, P. (2022). Tradition, heritage and nutrition around Cotija cheese, region of origin of the Sierra Michoacán and Jalisco, México. En A. Baptista & C. Cêpeda, Balancing food heritage, healthy diets and planetary resources: Book of proceedings [of the] 9th World Conference on Localized Agri-Food Systems (SYAL) (pp. 225-232). Vila Real, Portugal: University of Trás-os-Montes e Alto Douro.
Zamora, E. (2020). Situación, horizontes y retos de la agroecología en la Región Mesoamericana. En P. King (ed.). Agroecología: oportunidades para la regeneración económica y ambiental (pp. 16-27). México: Fundación Friedrich Ebert. Recuperado de http://library.fes.de/pdf-files/bueros/mexiko/18810.pdf
Zimmerer, K. S. (2010). Biological diversity in agriculture and global change. Annu. Rev. Environ. Resour., 35, pp. 137-166. DOI: 10.1146/annurev-environ-040309-113840
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Entreciencias: Diálogos en la Sociedad del Conocimiento recognizes and respects the moral rights of authors as well as ownership rights transferred in non-exclusivity to the journal for its open access dissemination and its preservation. Hence, authors who publish in this journal accept the following conditions:
- Entreciencias: Diálogos en la Sociedad del Conocimiento from Universidad Nacional Autónoma de México is distributed under a Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivar 4.0 Internacional, which allows the information and metadata to be used without commercial ends as long as proper citation is utilized.
Authors will have the right to non-exclusively distribute the contribution made to Entreciencias: Diálogos en la Sociedad del Conocimiento. That is, they will be able to include it in an institutional repository or disseminate it in other digital or printed media as long as it is explicitly stated that it was first published in Entreciencias: Diálogos en la Sociedad del Conocimiento. The following information must additionally be included: author, year, volume, page numbers, electronic paging, and DOI.
Authors, whose publications have been accepted, will have to send the Letter of Copyright Transfer in the corresponding format, filled out and signed by the author or authors.