Agroecology and localized agri-food systems. Proposal for articulation based on territorial quality

Main Article Content

Cynthia Paola Gallego Gauna
María del Carmen Hernández Moreno
Ana Isabel Moreno Calles

Abstract

Purpose: To identify the main links between the Localized Agri-Food Systems (SYAL = Systemes Agroalimentaires Localisés) approach and agroecology and determine the elements of agroecology that could strengthen SYAL to promote territorial patrimonialization.


Methodological design: Through the qualitative approach and based on the systematic review of documentary and multimedia sources in the period 2010-2023, a content analysis was carried out to propose a critical path for territorial patrimonialization.


Results: Both approaches seek the reconnection of food with the territory and recognize a quality that results from processes and products according to bioregions; distinguishing the territory as an element of identity; valuating traditional know-how and promoting local, collective action.


Research limitations: There is a gap of studies from the SYAL approach that delves into the application of agroecological practices as a strategy to strengthen the quality linked to the territory, address the environmental dimension, and promote territorial patrimonialization.


Findings: The agroecological principles emphasize the quality linked to the territory, and the SYAL approach the bioregional patrimonialization.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Gallego Gauna, C. P., Hernández Moreno, M. del C., & Moreno Calles, A. I. (2024). Agroecology and localized agri-food systems. Proposal for articulation based on territorial quality. Entreciencias: Diálogos En La Sociedad Del Conocimiento, 12(26), 1–21. https://doi.org/10.22201/enesl.20078064e.2024.26.86759
Author Biographies

Cynthia Paola Gallego Gauna, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo

Master's in Regional Development from the Centro de Investigaciones en Alimentación y Desarrollo, A.C. She is currently a doctoral student in Centro de Desarrollo Regional en Alimentación y Desarrollo, A.C. Her main research areas include globalization, food sovereignty, and sustainable rural development.

María del Carmen Hernández Moreno, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C.

Ph.D. in Social Sciences from the Universidad Autónoma de Sinaloa, she is a Researcher at the Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C. Her main research areas include globalization, food sovereignty, and social innovation. She is a member of the National System of Researchers (SNI) at level II.

Ana Isabel Moreno Calles, Escuela Nacional de Estudios Superiores Unidad Morelia, UNAM

Ph.D. in Biological Sciences (Socioecosystem Management) from the Center for Ecosystem Research, Universidad Autónoma de Mexico, she currently holds the position of Permanent Full Professor, Level B, at the Escuela Nacional de Estudios Superiores, Morelia Unit, UNAM. Her main research areas include transdisciplinary research, sustainability, and the environment. She is a member of the National System of Researchers (SNI) at level II.

References

Aguas A., A, García P., E. y Ruiz R., O. (2017). Floración y fructificación de litchi en diferentes condiciones agroecológicas en Veracruz, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 8(3), pp. 621-633. Recuperado de https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/index.php/agricolas/article/view/36/32

Ajuria, B. (2021). La gobernanza territorial en la certificación participativa: un análisis comparativo de Puebla y Tlaxcala. En G. Torres y R.M Larroa (eds.), Gobernanza y desarrollo territorial: sistemas agroalimentarios localizados: análisis y políticas públicas (pp. 79-100). México: Universidad Nacional Autónoma de México, Centro de Investigaciones sobre América Latina y el Caribe. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/351820411_Gobernanza_y_Desarrollo_Territorial_Sistemas_Agroalimentarios_Localizados_Analisis_y_Politicas_Publicas

Alayón, P., Benítez, A., Montes de Oca, A., Gaiad, J., et al. (2020). Huertos frutales agroecológicos y prevención de zoonosis como alternativa para la seguridad alimentaria. Agrotecnia, (30), pp. 17-24. DOI: 10.30972/agr.0304652

Altieri, M. A. (2002). Agroecología: principios y estrategias para diseñar sistemas agrarios sustentables. En S.J. Sarandón (ed.) Agroecología: el camino hacia una agricultura sustentable (pp. 27-34). La Plata: Ediciones Científicas Americanas. Recuperado de https://gc.scalahed.com/recursos/files/r161r/w25280w/LibroAgroecologiaSarandon2002Completo.pdf

Altieri, M. A., Funes-Monzote, F.R. & Petersen, P. (2012). Agroecologically efficient agricultural systems for smallholder farmers: Contributions to food sovereignty. Agron. Sustain. Dev., 32, pp. 1-13. DOI: 10.1007/s13593-011-0065-6

Altieri, M.A. & Nicholls, C.I. (2020). Agroecology and the emergence of a post COVID-19 agriculture. Agriculture and Human Values, 37, pp. 525-526. DOI: 10.1007/s10460-020-10043-7

Altieri, M.A. y Toledo, V.M. (2011). La revolución agroecológica de América Latina: rescatar la naturaleza, asegurar la soberanía alimentaria y empoderar al campesino. [s.p.i.]. Recuperado de http://rio20.net/wp-content/uploads/2012/05/altieri_es.pdf

Álvarez-Salas, L.M., Polanco-Echeverry, D.N. y Ríos-Osorio, L. (2014). Reflexiones acerca de los aspectos epistemológicos de la agroecología. Cuadernos de Desarrollo Rural, 11(74), pp. 55-74. DOI: 10.11144/Javeriana.CRD11-74.raea

Anderson, C.R., Bruil, J., Chappel, M.J., Kiss, C., et al. (2019). From transition to domains of transformation: Getting to sustainable and just food systems through agroecology. Sustainability, 11(19), 5272. https://doi.org/10.3390/su11195272

Barragán, A. (2021). Tecnologías y capacidades endógenas como elementos de desarrollo para el campo mexicano: el papel de los biofertilizantes en los sistemas agroalimentarios localizados (SIAL). Economía, Teoría y Práctica, 29(55), pp. 59-86. DOI: 10.24275/ETYPUAM/NE/552021/Barragan

Barragán, E. y Ovando, P.H. (2019). ¿Cumplir normas oficiales mexicanas o mantener los alimentos artesanales? Reflexiones desde la sierra de Jalmich, región de origen del queso Cotija. En D. Chávez y T. Aguilar (coords.). Comunidad y territorio: el caso del occidente michoacano (pp. 157-216), México: Universidad Nacional Autónoma de México.

Barragán, E. y Torres, R. (2022). La orientación oficial del “desarrollo” atenta contra la transmisión del patrimonio biocultural comunitario. Revista Internacional de Ciencias Sociales Interdisciplinares, 10(2), pp. 173-192. DOI: 10.18848/2474-6029/CGP/v10i02/173-192

Bele, B., Norderhaug, A. & Sickel, H. (2018). Localized agri-food systems and biodiversity. Agriculture, 8(2), 22. DOI: 10.3390/agriculture8020022

Bocco, A., Garat, J.J. y Velarde, I. (2013). Sistemas agroalimentarios localizados y agriculturas familiares. Revista de la Facultad de Agronomía, 112(3), pp. 1-8. Recuperado de http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/54897

Botazzi, P. (2022). Re-territorializing food systems through networks of community gardens: the case of the “Tolou Keur” program in Senegal. En A. Baptista & C. Cêpeda, Balancing food heritage, healthy diets and planetary resources: Book of proceedings [of the] 9th World Conference on Localized Agri-Food Systems (SYAL) (pp. 160-163). Vila Real, Portugal: University of Trás-os-Montes e Alto Douro.

Boucher, F. (2014). Reflexiones en torno al enfoque SIAL: evolución y avances desde la agroindustria rural (AIR) hasta los sistemas agroalimentarios localizados (SIAL). En G. Torres (coord.). Los sistemas agroalimentarios y el consumo local (pp. 31-53). México: Asociación Mexicana de Estudios Rurales; UNAM, Instituto de Investigaciones Sociales.

Boucher, F. y Riveros-Cañas, R.A. (2017). Dinamización económica incluyente de los territorios rurales: alternativas desde los Sistemas Agroalimentarios Localizados y los Circuitos Cortos de Comercialización. Estudios Latinoamericanos, (40), pp. 39-58. Recuperado de http://revistas.unam.mx/index.php/rel/article/view/61580/54241

Bowen, S. & Mutersbaugh, T. (2014). Local or localized? Exploring the contributions of Franco-Mediterranean agrifood theory to alternative food research. Agric. Hum. Values, 31, pp. 201-2013. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/257511480_Local_or_localized_Exploring_the_contributions_of_Franco-Mediterranean_agrifood_theory_to_alternative_food_research

Calle, A. y Gallar, D. (2010). Nuevos movimientos globales y agroecología: el caso de Europa. Innovation and Sustainable Development in Agriculture and Food (pp. 1-12). Montpellier, Francia: ISDA 2010. Recuperado de https://hal.science/hal-00521720/

Campbell, H. (2009). Breaking new ground in food regime theory: Corporate environmentalism, ecological feedbacks and the ‘food from somewhere’ regime? Agric. Hum Values, 26(4), pp. 309-319. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/225692994_Breaking_new_ground_in_food_regime_theory_Corporate_environmentalism_ecological_feedbacks_and_the_'food_from_somewhere'_regime

Casas, A. y Vallejo, M. (2019). Agroecología y agrobiodiversidad. En L. Merino (coord.). Crisis ambiental en México. Ruta para el cambio (pp. 99-117). México: UNAM. Seminario Universitario de Sociedad, Medio Ambiente e Instituciones.

Cevallos, M., Urdaneta, F. & Jaimes, E. (2019). Desarrollo de sistemas de producción agroecológica: dimensiones e indicadores para su estudio. Revista de Ciencias Sociales, XXV(3), pp. 172-183. Recuperado de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=28060161012

Clapp, J. & Moseley, W.G. (2020). This food crisis is different: COVID-19 and the fragility of the neoliberal food security order. Journal of Peasant Studies, 47(7), pp. 1393-1417. DOI: 10.1080/03066150.2020.1823838

Cortés, L. (2020). Acción colectiva y agroecología en la zona de reserva campesina de Sumapaz, Bogotá, Colombia. En I. Gazzano, G. García (2021). VIII Congreso Latinoamericano de Agroecología 2020: memorias (pp. 70-78). Montevideo: Universidad de la República, Facultad de Agronomía. Departamento de Sistemas Ambientales; Sociedad Científica Latinoamericana de Agroecología. Recuperado de https://drive.google.com/drive/folders/1IamMrIJRGV0utbv6LPSuJ98peSEG6eNo

Cuéllar-Padilla, M. & Calle-Collado, Á. (2011). Can we find solutions with people? Participatory action research with small organic producers in Andalusia. Journal of Rural Studies, 27(4), pp. 372-383. DOI: 10.1016/j.jrurstud.2011.08.004

Cusihuamán, G. (2020). Alimentos vinculados al territorio. La quinua y la kiwicha en la provincial de la unión en Arequipa-Perú. En G. Torres y R. M. Larroa (coords.). Gobernanza y desarrollo territorial. Sistemas agroalimentarios localizados. Análisis y políticas públicas (pp. 195-219). México: Universidad Nacional Autónoma de México, Centro de Investigaciones sobre América Latina y el Caribe.

Dussi, M.C. y Flores, L. B. (2018). Visión multidimensional de la agroecología como estrategia ante el cambio climático. Interdisciplina, 6(14), pp. 129-153. DOI: 10.22201/ceiich.24485705e.2018.14.63384

Folke, C. (2006). Resilience: The emergency of a perspective for social-ecological systems analyses. Global Environmental Change, 16(3), pp. 253-567. DOI: 10.1016/j.gloenvcha.2006.04.002

Formighieri, R.C., de Morales, L. y Pereira, S.M. (2016). Comunidades tradicionales brasileñas y seguridad alimentaria y nutricional (SAN): Articulaciones necesarias entre cultura y territorio. Espacio Regional, 1(13), pp. 13-22. Recuperado de https://revistaespacioregional.ulagos.cl/index.php/espacioregional/article/view/3007/3942

Gallego, C.P. y Hernández, M.C. (2021). Escenario agroalimentario contemporáneo: desafíos y oportunidades de la producción artesanal de alimentos de Magdalena, Sonora. Región y Sociedad, 33, e1382. DOI: 10.22198/rys2021/33/1382

Giraldo, O.F. (2018). Ecología política de la agricultura. Agroecología y posdesarrollo. San Cristóbal de las Casas, Chiapas: El colegio de la Frontera Sur.

Giraldo, O.F. (2022). Multitudes agroecológicas. México: Universidad Nacional Autónoma de México. Escuela Nacional de Estudios Superiores Unidad Mérida. Recuperado de http://www.librosoa.unam.mx/bitstream/handle/123456789/3503/Multitudes%20Agroecologicas.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Giraldo, O. F. y Rosset, P. (2016). La agroecología en una encrucijada: entre la institucionalidad y los movimientos sociales. Guaju, Revista Brasileira de Desenvolvimento Territorial Sustentavel - Matinhos, 2(1), 48521. DOI: 10.5380/guaju.v2i1.48521

Gliessman, S. (2021). Translating agroecology into policy. Agroecology and Sustainable Food Systems, 45(8), pp. 1107-1108. https://doi.org/10.1080/21683565.2021.1932823

Gliessman, S. R., Guadarrama-Zugasti, C., Mendez, V. E., Trujillo, L., et al. (2006). Agroecología: un enfoque sustentable de la agricultura ecológica. ¿Qué es la agroecología? [Inédito]. Recuperado de https://www.ucm.es/data/cont/media/www/pag-104576/5.%20Agroecolog%C3%ADa.%20Un%20enfoque%20sustentable%20de%20la%20agricultura%20ecol%C3%B3gica%20(%20Stephen%20Gliessman%20et%20al.).pdf

Grass-Ramírez, J.F., Cervantes-Escoto, F. y Palacios-Rangel, M.I. (2016). Elementos metodológicos para el fortalecimento del enfoque de Sistemas Agroalimentarios Localizados (SIAL). Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 13(1), pp. 63-85. Recuperado de https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-54722016000100063&lng=es&nrm=iso&tlng=es

Grupo Intergubernamental de Expertos sobre el Cambio Climático [IPCC] (2019). Calentamiento global de 1,5 °C, Informe especial del IPCC sobre los impactos del calentamiento global de 1,5 °C con respecto a los niveles preindustriales y las trayectorias correspondientes que deberían seguir las emisiones mundiales de gases de efecto invernadero, en el contexto del reforzamiento de la respuesta mundial a la amenaza del cambio climático, el desarrollo sostenible y los esfuerzos por erradicar la pobreza. Resumen para responsables de políticas. Ginebra, Suiza: IPCC. Recuperado de https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/sites/2/2019/09/IPCC-Special-Report-1.5-SPM_es.pdf

Guareschi, M., Maccari, M., Sciurano, J.P., Arfini, F. y Pronti, A. (2020). Un enfoque metodológico hacia la escalabilidad de la agroecología en los Sistemas agroalimentarios localizados (LAFSs) de la Unión Europea (EU): el caso del biodistrito de Parma. Sustainability, 12, 5398, Recuperado de https://www.ciaorganico.net/documypublic/302_Escalibilidad_de_la_Agroecologia_en_Sistemas_Alimentarios_Locales_-_El_caso_del_Biodistrito_de_Parma_-_Sciurano_2020.pdf

Heredia, D. y Hernández, M.C. (2022). Resistencia a la transición agroecológica en México. Región y Sociedad, 34, e1581. DOI: 10.22198/rys2022/34/1581

Hernández, M.C. (2020). Sistemas agroalimentarios localizados. En F. Herrera y J.L. Estrada (comps.). Vocabulario de la sociedad civil, la ruralidad y los movimientos sociales en América Latina (pp. 240-242). Buenos Aires, Argentina: Mnemosyne.

Hernández-Silva, Y.E. y Londoño-Vélez, L.A. (2016). Caracterización y evaluación de sustentabilidad de la seguridad y soberanía alimentaria en fincas caficulturas del departamento del Cauca. Espacio Regional, 1(13), pp. 105-116. Recuperado de https://www.academia.edu/44876154/comunidades_tradicionales_brasile%c3%91as_y_seguridad_alimentaria_y_nutricional_san_articulaciones_necesarias_entre_cultura_y_territorio

Holt-Giménez, E. y Altieri, M.A. (2013). Agroecología, soberanía alimentaria y la nueva revolución verde. Agroecología, 8(2), pp. 65-72. Recuperado de https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/212201/168421

Ibarra, I. (2022). Participación para una transición agroecológica. En P. King (ed.). Agroecología: oportunidades para la regeneración económica y ambiental (pp. 40-48). México: Fundación Friedrich Ebert. Recuperado de http://library.fes.de/pdf-files/bueros/mexiko/18810.pdf

Isaac, M.E., Isakson, S.R., Dale, B., Levkoe, et al. (2018). Agroecology in Canada: Towards an integration of agroecological practice, movement, and science. Sustainabilty, 10(9), 3299. DOI: 10.3390/su10093299

Jiménez, A., Vela, M., Ramírez, M.J. y García, P. (2013). Manual de metodologías participativas para iniciativas agroecológicas. Jerez de la Frontera, España: Ecoherencia. Recuperado de http://cajondeherramientas.com.ar/wp-content/uploads/2017/05/metodologias_participativas_ecoherencia.pdf

Krausmann, F. & Langthaler, E. (2019). Food regimes and their trade links: A socio-ecological perspective. Ecological Economics, 160, pp. 87-95. DOI: 10.1016/j.ecolecon.2019.02.011

Lacoste, P. (2021). Los espacios de vía pública como herramienta de difusión y promoción de los productos típicos campesinos. Una alternativa para el desarrollo rural. En G. Torres y R.M. Larroa (coords.). Gobernanza y desarrollo territorial. Sistemas agroalimentarios localizados. Análisis y políticas públicas (pp. 339-400). México: Universidad Nacional Autónoma de México. Centro de Investigaciones sobre América Latina y el Caribe. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/351820411_Gobernanza_y_Desarrollo_Territorial_Sistemas_Agroalimentarios_Localizados_Analisis_y_Politicas_Publicas

Larroa, R. M. y Rodas, L. (2018). ¿Podemos hablar de un SIAL campesino? En J.M. Tolentino, R.M. Larroa, M.C. Renard y M.C. del Valle (coords.). Sistemas Agroalimentarios Localizados y prácticas agrícolas tradicionales. Hacia una propuesta de política pública para el desarrollo rural (pp.21-42). México: Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología; Red de Sistemas Agroalimentarios Localizados (Red Sial-México); Yod Estudio. Recuperado de http://ru.iiec.unam.mx/4990/1/Libro_SIAL-y-practicas-agricolas-tradicionales.pdf

Larroa, R.M. y Rodas, L. (2019). La agroecología en los sistemas agroalimentarios localizados. Cuadernos Americanos, 169(3), pp. 51-69. Recuperado de https://rilzea.cialc.unam.mx/jspui/bitstream/CIALC-UNAM/A_CA420/1/CA169_51.pdf

Le Coq, J.F., Sabourin, E., Bonin, M., Fréguin, S., et al. (2020). Public policy support for agroecology in Latin America: Lessons and perspectives. Global Journal of Ecology, 5(1), pp. 129-138. DOI: 10.17352/gje.000032

Loconto, A. & Fouilleux, E. (2019). Defining agroecology: Exploring the circulation of knowledge in FAO’s Global Dialogue. Int. Jrnl. of Soc. of Agr. & Food, 25(2), pp. 116-137. DOI: 10.48416/ijsaf.v25i2.27

López-García, D., Cuéllar-Padilla, M., Olival, A., Laranjeira, N., et al. (2021). Building agroecology with people. Challenges of participatory methods to deepen on the agroecological transition in different contexts. Journal of Rural Studies, 83, pp. 257-267. DOI: 10.1016/j.jrurstud.2021.02.003

López-García, D. & González, M. (2021). An operational approach to agroecology-based local agri-food systems. Sustainability, 13(15), 8443. DOI: 10.3390/su13158443

López-Santos, J., Castañeda-Martínez, T. y González-Díaz, J. (2017). Nueva ruralidad y dinámicas de proximidad en el desarrollo territorial de los sistemas agroalimentarios localizados. Polis, Revista Latinoamericana, 16(47), pp. 211-233. Recuperado de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=30552591010

Martínez, C. (2008). Patrimonialización del territorio y territorialización del patrimonio. Cuadernos de Arte de la Universidad de Granada, 39, pp. 251-266. Recuperado de https://revistaseug.ugr.es/index.php/caug/article/view/300/291

Martínez, M.E. y Rosset, P.M. (2016). Diálogo de saberes en la vía campesina: soberanía alimentaria y agroecología. Espacio Regional, 1(13), pp. 26-36. Recuperado de https://revistaespacioregional.ulagos.cl/index.php/espacioregional/article/view/3008/3943

McMichael, P. (2005). Global development and the corporate food regime. Research in Rural Sociology and Development, 11, pp. 265-299. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/242023885_Global_Development_and_The_Corporate_Food_Regime

McMichael, P. (2014). Food regimes and agrarian questions. Rugby, UK: Practical Action. Retrieved from https://practicalactionpublishing.com/book/770/download?type=download

Méndez, V.E., Bacon, C.M. y Cohen, R. (2013). La agroecología como un enfoque transdisciplinar participativo y orientado a la acción. Agroecología, 8(2), pp. 9-18. Recuperado de https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/212061/168351

Méndez, V.E., Caswell, M., Gliessman, S.R., Cohen, R., et al. (2018). Agroecología e investigación-acción participativa (IAP): principios y lecciones de Centroamérica. Agroecología, 13(1), pp. 81-98. Recuperado de https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/385691

Mieles, M.D., Tonon, G. y Alvarado, S.V. (2012). Investigación cualitativa: el análisis temático para el tratamiento de la información desde el enfoque de la fenomenología social. Universitas humanística, (74), pp. 195-225. Recuperado de https://www.redalyc.org/pdf/791/79125420009.pdf

Monteduro, M. (2015). From agroecology and law to agroecological law? Exploring integration between scientia ruris and scientia iuris. In M. Monteduro, P. Buongiorno, S. Di Benedetto & A. Isoni (eds.), Law and agroecology. A transdisciplinary dialogue (pp. 57-86). Heidelberg, Alemania: Springer. DOI: 10.1007/978-3-662-46617-9

Muchnik, J. (Octubre, 2006). Sistemas agroalimentarios localizados: evolución del concepto y diversidad de situaciones. En Alter 2006: III Congreso Internacional de la Red SIAL: Alimentación y Territorios. Baeza (Jaén), España: Universidad de Andalucía. Recuperado de https://docplayer.es/4111845-Sistemas-agroalimentarios-localizados-evolucion-del-concepto-y-diversidad-de-situaciones-j-muchnik-gis-syal-inra.html

Nabhan, G.P., Garcia, J., Routson, R., Routson, K., et al. (2010). Desert oases as genetic refugia of heritage crops: Persistence of forgotten fruits in the mission orchards of Baja California, Mexico. International Journal of Biodiversity and Conservation, 2(4), pp. 56-69. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/228342579_Desert_oases_as_genetic_refugia_of_heritage_crops_Persistence_of_forgotten_fruits_in_the_mission_orchards_of_Baja_California_Mexico

Ollivier, G., Magda, D., Mazé, A., Plumecocq, G. et al. (2018). Agroecological transitions: What can sustainability transition frameworks teach us? An ontological and empirical analysis. Ecology and Society, 23(2), art. 5. https://doi.org/10.5751/ES-09952-230205

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura [FAO]. (2018). The 10 elements of agroecology. Guiding the transition to sustainable food and agricultural systems. Roma: FAO. Recuperado de https://www.fao.org/3/i9037en/i9037en.pdf

Panchi, V. P. (2022). Los desafíos de la soberanía alimentaria en la educación universitaria y consumo ético alimentario. V. P. Panchi, H. C. Vargas, J. A. Vázquez, D. E. Velázquez, et al. (coords.). Consumo responsable. Gastronomía sostenible y soberanía alimentaria (pp. 39-58), México: Universidad Autónoma del Estado de México. Recuperado de http://ri.uaemex.mx/handle/20.500.11799/113183

Pengue, W. A. (2021). Principios agroecológicos y sistemas participativos de garantías: Una guía hacia la agricultura, la alimentación y el desarrollo rural sostenible. Buenos Aires: Orientación Gráfica Editora; Universidad de Buenos Aires, Facultad de Arquitectura, Diseño y Urbanismo; GEPAMA. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/353220521_principios_agroecologicos_y_sistemas_participativos_de_garantias_una_guia_hacia_la_agricultura_la_alimentacion_y_el_desarrollo_rural_sostenible_-_coleccion_economia_ecologica

Pensado L., M. (2014). Los sistemas alimentarios sostenibles y los SIAL con criterios ambientales. En G. Torres (coord.). Los sistemas agroalimentarios localizados y el consumo local Vol. II., pp. 55-72). México: Asociación Mexicana de Estudios Rurales. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/305082903_Los_sistemas_agroalimentarios_y_el_consumo_local

Pinheiro, S. (2021, febrero 12). La abuela Antropógena y su niet@ Antropoceno buscan la felicidad en las agroecologías campesinas [Archivo de video]. Canal: Diplomado en Agroecologías para el Bien Común. Recuperado de https://www.youtube.com/watch?v=V5Hk0z8mJOo.

Pinto, L. (2020). Agroecología y recampesinización cualitativa en el agro argentino contemporáneo (2014-2019). Boletín de Estudios Geográficos, (113), pp. 161-180. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/344418979_Agroecologia_y_recampesinizacion_cualitativa_en_el_agro_argentino_contemporaneo_2014-2019

Ramírez-García, A.G. (2020). Las enseñanzas de Don Jesús: Una forma yaqui de agroecología. Revista Arbitrada Interdisciplinaria Koinonía, 5(9), pp. 44-65. https://doi.org/10.35381/r.k.v5i9.557

Rendón-Sandoval, F. J., Casas, A., Sinco-Ramos, P.G., García-Frapolli, E., et al. (2021). Peasants’ motivations to maintain vegetation of tropical dry forests in traditional agroforestry systems from Cuicatlán, Oaxaca, Mexico. Front. Environ. Sci., pp. 1-19. DOI: 10.3389/fenvs.2021.682207

Requier-Desjardins, D. y Torres, G. (2019). Sistemas agroalimentarios localizados (SIAL) y circuitos cortos en América Latina. En M. Guibert, E. Sabourin (coords.). Ressources, inégalités et développement des territoires ruraux en Amérique Latine, dans la Caraïbe et en Europe: Retours sur le Colloque 2019 (pp. 119-131). Paris, France: Institut des Amériques (IdA); Agence Française de Développement (AFD); Fondation Union Européenne-Amérique Latine et Caraïbes (EU-LAC). Recuperado de https://univ-tlse2.hal.science/DR/hal-02797110v1

Riveros, R.A. y Boucher, F. (2018). SIAL, circuitos cortos de comercialización y dinamización económica incluyente de los territorios rurales. En J.M. Tolentino, R.M. Larroa, M.C. Renard y M.C. del Valle (coords.). Sistemas Agroalimentarios Localizados y prácticas agrícolas tradicionales. Hacia una propuesta de política pública para el desarrollo rural (pp. 43-65). México: Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología, Red de Sistemas Agroalimentarios Localizados (Red Sial-México), Yod Estudio. Recuperado de http://ru.iiec.unam.mx/4990/1/Libro_SIAL-y-practicas-agricolas-tradicionales.pdf

Rodríguez-Borray, G., Aranda-Camacho, Y. y Parra-López, C. (2022). La agroecología como mecanismo efectivo para potenciar la multifuncionalidad del SIAL: El caso de SIALes panaleros en Colombia. En A. Baptista & C. Cêpeda, Balancing food heritage, healthy diets and planetary resources: Book of proceedings [of the] 9th World Conference on Localized Agri-Food Systems (SYAL) (pp. 220-224). Vila Real, Portugal: University of Trás-os-Montes e Alto Douro.

Rosset, P.M. (1998). La crisis de la agricultura convencional, la sustitución de insumos y el enfoque agroecológico. Policy brief no.3. Oakland, CA: Food First, Institute for Food and Development Policy. Recuperado de https://archive.foodfirst.org/wp-content/uploads/2013/12/PB3-La-Crisis-de-la-Agricultura-Convencional.pdf

Ruggieri, F., Coulon-Leroy, C. & Mazé, A. (2022). Fostering collective action for the agroecological transition of vineyards under Geographical Indication in the Loire Valley wine basin. En A. Baptista & C. Cêpeda, Balancing food heritage, healthy diets and planetary resources: Book of proceedings [of the] 9th World Conference on Localized Agri-Food Systems (SYAL) (pp. 182-185). Vila Real, Portugal: University of Trás-os-Montes e Alto Douro.

Sanz-Cañada, J., Sánchez-Hernández, J.L. & López-García, D. (2023). Reflecting on the concept of local agroecological food systems. Land, 12(6), 1147. Recuperado de https://doi.org/10.3390/land12061147

Sevilla, E. y Soler, M. (2009). Del desarrollo rural a la agroecología. Hacia un cambio de paradigma. Documentación Social, 155, pp. 23-39. Recuperado de https://seminariodlae.files.wordpress.com/2012/10/c2-eduardo-sevilla-y-marta-soler.pdf

Sevilla, E. y Soler, M. (2010). Agroecología y soberanía alimentaria: alternativas a la globalización agroalimentaria. PH CUADERNOS, pp. 191-217. Recuperado de https://idus.us.es/handle/11441/88458

Sicard-Ayala, A. y Grass-Ramírez, J. (2022a). Dulces tradicionales y artesanías elaboradas con coco: paisaje e identidad de las comunidades afro en la Costa Pacífica del Cauca, Colombia. Estrategias para orientar acciones que otorguen sustentabilidad a la producción y comercialización de estos productos. En A. Baptista & C. Cêpeda, Balancing food heritage, healthy diets and planetary resources: Book of proceedings [of the] 9th World Conference on Localized Agri-Food Systems (SYAL) (pp. 139-146). Vila Real, Portugal: University of Trás-os-Montes e Alto Douro.

Sicard-Ayala, A. y Grass-Ramírez, J. (2022b). Los dulces tradicionales de Popayán, el legado de un encuentro de mundos. En A. Baptista & C. Cêpeda, Balancing food heritage, healthy diets and planetary resources: Book of proceedings [of the] 9th World Conference on Localized Agri-Food Systems (SYAL) (pp. 164-171). Vila Real, Portugal: University of Trás-os-Montes e Alto Douro.

Silva-Laya, S.J., Pérez-Martínez, S. y Ríos-Osorio, L.A. (2019). Evaluación agroecológica de sistemas hortícolas de dos zonas del oriente antioqueño, Colombia. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 10(2), pp. 355-366. http://dx.doi.org/10.17584/rcch.2016v10i2.5752

Tadeo-Sánchez, J.M. y Tolentino-Martínez, J.M. (2020). El cacao Grijalva de Tabasco: dinámicas socio territoriales en torno a su producción Tabasco. Estudios Sociales. Revista de alimentación contemporánea y desarrollo regional, 30(56) 2-25. https://doi.org/10.24836/es.v30i56.1002

Tolentino, J.M. y Martínez, L.E. (2021). Gobernanza y arreglos institucionales para la revalorización de cultivos agroalimentarios: el caso del amaranto en la región centro de México. En G. Torres y R. M. Larroa (coords.), Gobernanza y desarrollo territorial. Sistemas agroalimentarios localizados. Análisis y políticas públicas (pp. 221-254), México: Universidad Nacional Autónoma de México. Centro de Investigaciones sobre América Latina y el Caribe.

Torres, G. (2014). Los sistemas agroalimentarios y el consumo local, Vol. II., México: Asociación Mexicana de Estudios Rurales; UNAM, Instituto de Investigaciones Sociales. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/305082903_Los_sistemas_agroalimentarios_y_el_consumo_local

Torres, G. y Larroa, R.M. (2021). Gobernanza y desarrollo territorial. Sistemas agroalimentarios localizados. Análisis y políticas públicas. México: Universidad Nacional Autónoma de México. Centro de Investigaciones sobre América Latina y el Caribe.

Trueba, R., Ayala, D.A. e Infante, Z.T. (2018). Sistemas agroalimentarios localizados: una estrategia en condiciones de cambio climático para impulsar el desarrollo local en Los Reyes . En Ayala-Ortiz, D.A., López, R. y Santacruz, I. (coords.), El Desarrollo Local en Construcción. Sistemas productivos locales y desarrollo territorial (pp. 23-44), Morelia: Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Facultad de Economía. Recuperado de https://www.researchgate.net/profile/Dante-Ayala-Ortiz/publication/349309432_El_Desarrollo_Local_en_Construccion_Vol_III_Sistemas_productivos_locales_y_desarrollo_territorial/links/6029e2e592851c4ed57180f3/El-Desarrollo-Local-en-Construccion-Vol-III-Sistemas-productivos-locales-y-desarrollo-territorial.pdf?_tp=eyJjb250ZXh0Ijp7ImZpcnN0UGFnZSI6InB1YmxpY2F0aW9uIiwicGFnZSI6InB1YmxpY2F0aW9uIn19

United Nations Standing Committee on Nutrition [UNSCN]. (2010). El cambio climático y la seguridad nutricional, XVI Conferencia de las Partes (CP 16) de las Naciones Unidas. Recuperado de https://www.unscn.org/files/Activities/EL_CAMBIO_CLIM%C3%81TICO_Y_LA_SEGURIDAD_NUTRICIONAL__final.pdf

Van der Ploeg, J.D. (2020). From biomedical to politico-economic crisis: the food system in times of Covid-19. Journal of Peasant Studies, 47(5), pp. 944-972. https://doi.org/10.1080/03066150.2020.1794843

Vasile, M. y da Cruz, F. T. (2019). Identity-construction, mutual enskilment and political negotiation at the farmers’ market. Redes, revista do desenvolvimento regional 24(1), pp. 212-226. DOI: https://doi.org/10.17058/redes.v24i1.13043

Velarde, I. (2022). Sistemas Agroalimentarios Localizados y procesos de patrimonialización en territorios de la provincia de Buenos Aires, Argentina: posibilidades y contradicciones. Revista RIVAR, 9(25), pp. 1-16. https://doi.org/10.35588/rivar.v9i25.5412

Vía Campesina. (2021). Soberanía alimentaria: resistencia frente a la apropiación corporativa de nuestros sistemas alimentarios. Recuperado de https://viacampesina.org/es/soberania-alimentaria-resistencia-frente-a-la-apropiacion-corporativa-de-nuestros-sistemas-alimentarios-boletin-nyeleni/

Vía Campesina. (2023). Boletín Nyéléni no. 52: reconocer el poder de los movimientos populares. https://viacampesina.org/es/boletin-nyeleni-n52-reconocer-el-poder-de-los-movimientos-populares/

Villa, R., López, E. & Flores, P. (2022). Tradition, heritage and nutrition around Cotija cheese, region of origin of the Sierra Michoacán and Jalisco, México. En A. Baptista & C. Cêpeda, Balancing food heritage, healthy diets and planetary resources: Book of proceedings [of the] 9th World Conference on Localized Agri-Food Systems (SYAL) (pp. 225-232). Vila Real, Portugal: University of Trás-os-Montes e Alto Douro.

Zamora, E. (2020). Situación, horizontes y retos de la agroecología en la Región Mesoamericana. En P. King (ed.). Agroecología: oportunidades para la regeneración económica y ambiental (pp. 16-27). México: Fundación Friedrich Ebert. Recuperado de http://library.fes.de/pdf-files/bueros/mexiko/18810.pdf

Zimmerer, K. S. (2010). Biological diversity in agriculture and global change. Annu. Rev. Environ. Resour., 35, pp. 137-166. DOI: 10.1146/annurev-environ-040309-113840