Territorial governance in institutional food protection. Approaches from the AO of coffee in Mexico

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Laura Elena Martínez Salvador
Daniel De Jesús Contreras

Abstract

Purpose: The main purpose of this paper is to analyze, from a series of territorial governance elements, the management and harnessing of Café Chiapas and Café Veracruz and its appellation of origin (AO), to identify the potential of these institutional protection figures in territorial development.

Methodological design: For the analysis of territorial governance elements in appellations of origin, a qualitative multiple case study was carried out focused on understanding the mechanisms of territorial governance. This case study was complemented with a systematic analysis of secondary information.

Results: Appellation of origin of both coffee varieties showed a consolidated level of institutionalization. The AO constitutes a strategy to reevaluate food assets with territorial embeddedness, having also a normative impact, in which institutionalization implies a series of processes of territorial governance and stakeholder articulation.

Research limitations: These case studies, even when focusing on the main coffee producing entities in México, do not allow drawing a general conclusion about a social phenomenon; therefore, a deeper analysis including the other food AO in Mexico would be recommended.

Findings: The establishment of an AO is only the first step towards the recognition of the cultural value of food and the utilization of resources for territorial development.

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How to Cite
Martínez Salvador, L. E., & De Jesús Contreras, D. (2021). Territorial governance in institutional food protection. Approaches from the AO of coffee in Mexico. Entreciencias: Diálogos En La Sociedad Del Conocimiento, 9(23). https://doi.org/10.22201/enesl.20078064e.2021.23.77915
Author Biographies

Laura Elena Martínez Salvador, Instituto de Investigaciones Sociales

Investigadora asociada C tiempo completo del Instituto de Investigaciones Sociales, Universidad Nacional Autónoma de México. Doctora en Economía. Sus líneas de investigación son: sistemas agroalimentarios, gobernanza territorial, desarrollo económico local, políticas públicas, economía de la tecnología y la innovación, y economía rural-urbana. Miembro del Sistema Nacional de Investigadores nivel Candidato. 

últimas publicaciones:

  • Martínez, L., y Martínez, C. (2020). Innovación social en organizaciones cacaoteras en Tabasco, México. Aproximaciones desde la gobernanza territorial y la participación femenina en la agricultura. Estudios Sociales, 30(55). https://dx.doi.org/10.24836/es.v30i55.939
  • Martínez, L. y Alvarado, D. (2020). Parques de bolsillo: un análisis desde la percepción de usuarios en la ciudad de México. Economía, Sociedad y Territorio, 20(63), 489-511. https://doi.org/10.22136/est20201585
  • Martínez, L. (2019). Experiencias de diagnóstico y vinculación para el fortalecimiento del sistema agroalimentario localizado de amaranto en la Ciudad de México. En R. Larrroa (Coord.), Experiencias de trabajo de la Red SIAL México con productores agropecuarios (pp. 93-119). Recuperado de https://repositorio.iica.int/handle/11324/9714

Daniel De Jesús Contreras, Universidad Autónoma del Estado de México

Coordinador académico y docente en el Centro Universitario Temascaltepec de la Universidad Autónoma del Estado de México. Doctor en Ciencias Agropecuarias y Recursos Naturales. Sus líneas de investigación son: relaciones entre patrimonio alimentario y turismo en áreas rurales, procesos de patrimonialización de alimentos locales, desarrollo territorial y nuevas ruralidades. Miembro del Sistema Nacional de Investigadores nivel Candidato.

Últimas publicaciones:

  • De Jesús, D., Thomé, H. y Medina F.X. (2020). Enoturismo y promoción del territorio. Análisis comparativo entre el nuevo y el viejo mundo del vino. Pasos, 18(3), 457-471.
  • De Jesús, D., y Thomé, H. (2019). Turismo enológico y rutas del vino en México. Estado del conocimiento y análisis de casos. Revista Iberoamericana de Agroindustria, Viticultura y Ruralidad, 6(17), 27-44.
  • De Jesús, D., Thomé, H., Espinoza, A., y Vizcarra, I. (2019). Trayectoria territorial de la región enológica de Querétaro, México: enoturismo y calidad territorial. Cuadernos Geográficos, 58(2), 240-261.