Validation of the SME leadership scale for the food industry

Main Article Content

Martha Leticia Martínez Navarro
Jesús Francisco Laborín Álvarez
Vidal Salazar Solano

Abstract

Purpose: To determine the psychometric and discriminant properties of the leadership scale in micro, small and medium enterprises of the bakery and tortilla shop economic branch in order to contribute to the identification of their dissolution and permanence factors in Hermosillo, Sonora.

Methodology: Through a non-experimental design of a correlational descriptive type and a stratified random sample of 180 participants from the study population, an exploratory factor analysis with Oblimin rotation, a multiple discriminating analysis and hypothesis testing was performed.

Results: A multidimensional structure for the leadership construct was corroborated with reliability and discriminatory validity. The analysis showed equality of covariance matrices between groups, with high significance and differences between tortilla shop and bakery populations.

Limitations: Results show validity and reliability for the specific economic branch of the food industry. However, these may be different in other populations or economic sectors.

Findings: This research contributes a valid and reliable scale of leadership for SMEs and a typology of these populations in the food industry.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Martínez Navarro, M. L., Laborín Álvarez, J. F., & Salazar Solano, V. (2020). Validation of the SME leadership scale for the food industry. Entreciencias: Diálogos En La Sociedad Del Conocimiento, 8(22). https://doi.org/10.22201/enesl.20078064e.2020.22.71654
Author Biographies

Martha Leticia Martínez Navarro, Centro de Investigación de Alimentación y Desarrollo, A.C.

Estudiante de doctorado en Desarrollo Regional en el Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C. Su línea de investigación es: permanencia de micro, pequeñas y medianas empresas.

Jesús Francisco Laborín Álvarez, Centro de Investigación de Alimentación y Desarrollo, A.C.

Profesor-Investigador Titular C del Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C. Es miembro del Sistema Nacional de Investigadores SNI, Nivel I. Sus líneas de investigación son: Calidad de vida y procesos psicosociales; Cultura y personalidad.

Últimas publicaciones:

  • Salazar-Escoboza, M.A., Laborin-Alvarez, J.F., Alvarez-Chavez, C.R., Noriega-Orozco, L., y Borbon-Morales, C. (2020). Safety climate perceived by users of academic laboratories in higher education institutes. Safety Science, 121, 93-99. Recuperado de https://doi.org/10.1016/j.ssci.2019.09.003
  • Monge Urquijo, P.M., Laborín Álvarez, J.F., y Siqueiros Aguilera, J.P. (2019). Modelo analítico para el acompañamiento de docentes noveles en México. Educación y Humanismo, 21(37), 28-50. DOI: http://dx10.17081/eduhum.21.37.3376
  • Romero Espinoza, Ma. A., y Laborín-Alvarez, J.F. (2018). Estrés, salud y enfrentamiento a los problemas en académicos de educación pública superior. En R. Loving, L. Reyes, y F. López.  Aportaciones Actuales de la Psicología Social(pp. 1939-1958). México: Asociación Mexicana de Psicología Social.

 

 

 

Vidal Salazar Solano, Centro de Investigación de Alimentación y Desarrollo, A.C.

Profesor-Investigador Titular C del Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C, Es miembro del Sistema Nacional de Investigadores SNI, Nivel I. Sus líneas de investigación son: Economía institucional, innovación y medio ambiente. Últimas publicaciones:
  • Espinoza-López, P. C., Moreno-Dena, J. M., Robles-Parra, J. M., Borbón-Morales, C. G., y Salazar-Solano, V. (2019). Procesos de innovación para el desarrollo de las micro, pequeñas y medianas empresas turísticas de la región del Río Sonora. Estudios Sociales, 29(53), 1-23. DOI: http://dx.doi.org/10.24836/es.v29i53.678
  • Salazar, V., Moreno, J. M., Rojas, I. S., Islas, L. A. (2018). Nivel de adopción de tecnologías de la de la información y la comunicación en empresas comercializadoras de mango en Nayarit - México. Estudios Gerenciales, Journal of Management and Economics for Iberoamerica, 34(148), 292-304. DOI:https://doi.org/10.18046/j.estger.2018.148.2639
  • Rojas, I. S., y Salazar, V. (2018). La acuicultura frente a los impactos de la actividad agrícola en la calidad de los servicios ambientales de la cuenca del río  ayo. Una Propuesta Para su abordaje desde la economía ecológica. Estudios Sociales, 28(51), 1-26. DOI: http://dx.doi.org/10.24836/es.v28i51.507