Perception of food risk in an indigenous community in Northeastern Mexico

Main Article Content

Adria Nayelli Carrazco Fuentes
https://orcid.org/0009-0006-3053-8452
Sergio Alfonso Sandoval Godoy
https://orcid.org/0000-0002-8380-9520

Abstract

Purpose: To analyze the social perception of food risk amongst the rural Mayo-Yoreme indigenous community, with a high degree of economic and social marginalization, under the conceptual approach of risk society in Ejido Mil Hectares, located in the municipality of Etchojoa, Sonora, Mexico. 


Methodological design: This research was conducted through a qualitative ethnographic approach which prioritizes the use of direct observation and community participation with an emphasis on open and in-depth interviews.


Results: The dialogues and narratives of fortuitous recognition on the perception of risk in contemporary food are interpreted through two areas: those of a macro nature attributable to various causes associated with the global food production model, and those of a micro nature which are generated through family and individual consumption practices attributable to the food culture of the study population.


Research limitations: Its scope is restricted by the subjective perception of risk in the Mayo-Yoreme indigenous community; Although the results cannot be generalized, some of the food concepts expressed here may be found in other social groups with similar cultural and socioeconomic characteristics.


Findings: A better understanding of the feelings, emotions and expressions generated in the face of the risk of food modernity is provided, as well as the way in which subjective appropriations regarding food insecurity are constructed.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Carrazco Fuentes, A. N., & Sandoval Godoy, S. A. . (2024). Perception of food risk in an indigenous community in Northeastern Mexico. Entreciencias: Diálogos En La Sociedad Del Conocimiento, 12(26), 1–16. https://doi.org/10.22201/enesl.20078064e.2024.26.88450

Citas en Dimensions Service

Author Biographies

Adria Nayelli Carrazco Fuentes, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C.

Master of Science from the Center for Research in Food and Development (CIAD, A.C.). She is currently a Ph.D. student in Regional Development at the Center for Research in Food and Development (CIAD, A.C.). Her main research areas include social studies on food and development.

Sergio Alfonso Sandoval Godoy, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C.

Ph.D. in Anthropological Sciences from the Universidad Autónoma Metropolitana-Iztapalapa. He is an Associate Research Professor C affiliated with the Center for Research in Food and Development (CIAD, A.C.) and the Department of Economics at the University of Sonora. His research areas include regional economics and development, as well as social studies on food and development. He is a Level II member of the National System of Researchers (SNI).

References

Arroyo, P. (2023). Factores y valores que determinan las decisiones de compra de alimentos en jóvenes universitarios (Tesis de maestría). E.T.S. de Ingeniería Agronómica, Alimentaria y de Biosistemas (UPM). Madrid, España.

Arteaga, G., y Etna, P. (1995). Comparación de la composición nutricional de alimentos sonorenses y estilo comida rápida de una franquicia norteamericana por medio de técnicas estadísticas multivariadas. En C., Mario, V., Salazar, L.P., Salido y S., Sandoval (Coord.), Las consecuencias de la modernización y el desarrollo sustentable (pp. 415-426). México: PUAL, CIAD, A.C.

Beck, U. (1996). Teoría de la modernización reflexiva. Las consecuencias perversas de la modernidad. Barcelona: Anthropos.

Beck, U. (1998). La sociedad del riesgo. Hacia una nueva modernidad. Buenos Aires-Argentina: Paidós.

Beck, U. (2002). La sociedad del riesgo global. España: Siglo XXI.

Bestard, J. (1996). Prólogo. En D. Mary, La aceptabilidad del riesgo según las ciencias sociales (pp. 9-16). Barcelona: Paidós Studio.

Camarena, B. O., Romero, D. M., y Camarena, D. M. (2020). Alimentos orgánicos en Hermosillo, Sonora: disposición a pagar y preferencias del consumidor. Estudios sociales. Revista de alimentación contemporánea y desarrollo regional, 30 (55), 1-30. DOI: https://doi.org/10.24836/es.v30i55.877

Cantú, N.P.C., Meza, M.M.M., Valenzuela, Q.A.I., Osorio, R.C., García, Z.G., Grajeda, C.P. y Gutiérrez, C.M de L. (2019). Determinación de plaguicidas organoclorados en hortalizas del sur de Sonora: calidad y seguridad de los alimentos en relación a los límites máximos permitidos. Biotecnia, 2, 19-27. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=672971083003

Castro, R.A.E., y Camberos, C.M. (2017). Pobreza alimentaria: inseguridad y vulnerabilidad en las Regiones de Sonora en 2015. Iztapalapa. Revista de ciencias sociales y humanidades, 38(83), 43-73. http://dx.doi.org/10.28928/revistaiztapalapa/832017/atc2/castroroblesae/camberoscastrom

Carrasco, N. (2004). Antropología de los problemas alimentarios contemporáneos. Etnografía de la intervención alimentaria en la región de la Araucanía, Chile. (Tesis doctoral). Universitat Autònoma de Barcelona. Barcelona, España. http://hdl.handle.net/10803/5506

Carrasco, N. (2008). La cultura en la seguridad alimentaria: expresiones, usos y desafíos. En S.G. Sergio, y M. Juana María (Coords.), Cultura y seguridad alimentaria: enfoques conceptuales, contexto global y experiencias locales (pp. 37-52). México: Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C., Plaza y Valdés.

Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social [Coneval]. (2020). Pobreza por grupos poblacionales a escala municipal 2010, 2015 y 2020. Recuperado de https://www.coneval.org.mx/Medicion/Paginas/Pobreza_grupos_poblacionales_municipal_2010_2020.asp

Contreras, J. (2005). La modernidad alimentaria. Entre la sobreabundancia y la inseguridad. Revista Internacional de Sociologia 40,109-132. DOI: https://doi.org/10.3989/ris.2005.i40.191

Contreras, J., y Gracia, M. (2005). Alimentación y cultura: perspectivas antropológicas. Barcelona: Ariel.

Douglas, M. (1986). Risk Acceptability According to the Social Sciences. Nueva York: Russell Sage Foundation.

Douglas, M. (1996). La aceptabilidad del riesgo según las ciencias sociales. Barcelona: Paidós.

Duarte, B.M., y Silva, N.T.C. (2021). La soberanía alimentaria en una nueva lente: Sinergias entre la nueva sociología económica y la resiliencia como camino posible. Investigación, Sociedad y Desarrollo. 10 (9), e41110917339- e41110917339. DOI: 10.33448/rsd-v10i9.17339.

Encinas, J. A. H. (2010). De aciagas oportunidades. Evaluación de un programa de combate a la pobreza en tres regiones indígenas de Sonora, México. AM. Rivista della Società Italiana di Antropologia Medica, 13, 29-32. https://www.amantropologiamedica.unipg.it/index.php/am/article/view/285

Fischler, C. (1995). Gastro-nomía y gastro-anomía: sabiduría del cuerpo y crisis biocultural de la alimentación contemporánea. En J., Contreras (Comp.), Alimentación y cultura: necesidades gustos y costumbres (pp. 357-380). Barcelona, España: Universitat de Barcelona.

Gálvez, A. (2024). Comer con el TLC: comercio, políticas alimentarias y la destrucción de México. México: Fondo de Cultura Económica.

Geertz, C. (1990). La interpretación de las culturas. Barcelona: Gedisa.

Gracia, M. (Coord.). (2002). Somos lo que comemos. Estudios de alimentación y cultura en España. Barcelona, España: Ariel Antropología.

Guerrero, J. A., Estrada, E. I. J., Aldasoro, E. M., y Álvarez, G. D. C. (2021). Prácticas de Provisión de alimentos en grupos domésticos de Lacanjá Chansayab: sus transformaciones desde el control cultural. Cultura y representaciones sociales, 16(31), 1-34. DOI: https://www.culturayrs.unam.mx/index.php/CRS/article/view/895/pdf

Gutiérrez, J.P., Rivera-Dommarco, J., Shamah-Levy, T., Villalpando-Hernández, S., Franco, A., Cuevas-Nasu, L.,…, Hernández-Ávila, M. (2012). Encuesta Nacional de Salud y Nutrición 2012. Resultados Nacionales. Cuernavaca, México: Instituto Nacional de Salud Pública. https://ensanut.insp.mx/encuestas/ensanut2012/doctos/informes/ENSANUT2012ResultadosNacionales.pdf

Instituto Nacional de Estadística y Geografía [Inegi]. (2004). Censos Económicos 2004. Sistema Automatizado de Información Censal (SAIC). https://www.inegi.org.mx/programas/ce/2004/

Instituto Nacional de Estadística y Geografía [Inegi]. (2009). Censos Económicos 2009. Sistema Automatizado de Información Censal (SAIC). https://www.inegi.org.mx/programas/ce/2009/

Instituto Nacional de Estadística y Geografía [Inegi]. (2019). La industria restaurantera en México. México: Censos Económicos 2019 e Instituto Nacional de Estadística y Geografía (Inegi). https://www.inegi.org.mx/contenidos/productos/prod_serv/contenidos/espanol/bvinegi/productos/nueva_estruc/702825199357.pdf

Llanos, L., y Santacruz, E. E. (2022). Territorio, cambios en la alimentación y la emergencia de problemas socioambientales en la comunidad indígena de Zinacantán, Chiapas. LiminaR, 20 (2), 1-15. DOI: 10.29043/LIMINAR.V20I2.928

Luhmann, N. (1996). Confianza. México: Anthropos.

Miranda, D.B., y Zaneti, I.C.B.B. (2020). El enfoque socioambiental en la educación en ciencias como camino para la construcción de la ciudadanía en la sociedad de riesgo. Ensaio Pesquisa em Educação em Ciências (Belo Horizonte), 22, e19811. DOI: https://doi.org/10.1590/1983-21172020210138

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura [FAO]. (2011). Seguridad Alimentaria Nutricional, Conceptos Básicos. Programa Especial para la Seguridad Alimentaria (PESA) Centroamérica. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/f1bb882a-b059-4368-9022-c70840d77ce5/content

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura [FAO]. (2011). Una introducción a los conceptos básicos de la seguridad alimentaria. La Seguridad Alimentaria: Información para la toma de decisiones. Recuperado de http://www.fao.org/docrep/014/al936s/al936s00.pdf

Ortega, M.I., y Valencia, M. (2002). La alimentación sonorense y su impacto en la salud. Cuadernos de Nutrición, 25 (5), 216-222. https://biblat.unam.mx/es/revista/cuadernos-de-nutricion/28

Pérez, O., Cárdenas, S., Aranda, I., Perera, J., y Castillo, M. D. R. B. (2020). Consumo frecuente de alimentos industrializados y su percepción en adolescentes indígenas Mayas con sobrepeso y obesidad. Ciência y Saúde Coletiva, 25 (11), 4423-4438. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-812320202511.35112018

Rodríguez, S. E. N., Rodríguez, S. R., y Ramírez, G. A. G. (2023). Seguridad alimentaria en comunidades Mayos-Yoremes en el norte de Sinaloa, México. En A.G., Ramírez, A., Espejel, A.I., Monterroso, A.I., Barrera, y E.N., Rodríguez. (Comps.). Seguridad hídrica y alimentaria ante el cambio climático (pp. 165-191). México: Universidad Autónoma de Chapingo. https://doi.org/10.38202/seguridadhidricayalimentaria.chapingo.2023.

Sandoval, G.S.A., Domínguez, S., y Cabrera, A. (2009). De golosos y tragones están llenos los panteones: cultura y riesgo alimentario en Sonora. Estudios Sociales, 7 (1), 149-179. https://www.scielo.org.mx/pdf/estsoc/v17nspe/v17nspea7.pdf

Sandoval, G.S.A., y Camarena-Gómez, D.M.J. (2015). Gente de carne y trigo. Comida y consumo de alimentos en Sonora. Ciudad de México: Clave Editorial y AM Editores.

Sandoval, G.S.A., Pacheco, N.A.C., y Camarena, G.D.M.J. (2022). Prácticas alimentarias y significados asociados al consumo de comida rápida en Hermosillo, Sonora: un modelo exploratorio basado en cambios generacionales. Región y sociedad, 34, 1-30. DOI: https://doi.org/10.22198/rys2022/34/1628

Santos, A., Aldasoro, E. M., Rojas, C., y Morales, H. (2019). Especies alimenticias de recolección y cultura culinaria: Patrimonio biocultural de la comunidad popoloca Todos Santos Almolonga, Puebla, México. Nova scientia, 11 (23), 1-51. DOI: https://doi.org/10.21640/ns.v11i23.1772

Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación [SAGARPA]. (2015). III Informe de labores 2014-2015. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. https://inapesca.gob.mx/portal/documentos/RendiciondeCuentas/3er-Informe-de-Labores-SAGARPA-2014-2015.pdf

Secretaría de Salud (2023). Boletín Epidemiológico, Sistema Nacional de Vigilancia Epidemiológica Sistema Único de Información. Gobierno de México. https://www.gob.mx/salud/acciones-y-programas/direccion-general-de-epidemiologia-boletin-epidemiologico

Silveira, M. I., Aldana, M. L., Piri, J., Valenzuela, A. I., Jasa, G., y Rodríguez, G. (2018). Plaguicidas agrícolas: un marco de referencia para evaluar riesgos a la salud en comunidades rurales en el Estado de Sonora, México. Revista internacional de contaminación ambiental, 34 (1), 7-21. DOI: https://doi.org/10.20937/RICA.2018.34.01.01

Slovic, P. (1987). Perception of risk. Science, 236, 280-285. https://www.researchgate.net/publication/271767726_Perception_of_Risk

Taylor, S. J., y Bodgan, R. (1984). La entrevista en profundidad. Introducción a los métodos cualitativos de investigación. La búsqueda de significados. Barcelona: Paidós Ibérica.

Vera, J. Á., Rodríguez, K. K. R. C., y Rodríguez, C. K. (2023). Alimentación y nutrición en zonas vulnerables: Estudio diagnóstico. Ciencia y PRAXIS, 3 (05), 110-131. https://doi.org/10.55965/setp.3.coed1.a5

Villa, M. J. A. R., Villegas, J. A. E., Robles, M. M. R., y Félix, M. E. D. (2018). Estudio Descriptivo de la Situación Nutricional de los Estudiantes de la Escuela Primaria Niños Héroes del Municipio de Etchojoa, Sonora. Revista De Investigación Académica Sin Frontera, 10 (26). https://doi.org/10.46589/rdiasf.v0i26.158

Yocupicio, B.R. (2000). Recetario indígena de Sonora mayo y yaqui. México: Conaculta.

Zárate, J. L. (2016). Grupos étnicos de Sonora: territorios y condiciones actuales de vida y rezago. Región y sociedad, 28 (65), 5-44. DOI: https://doi.org/10.22198/rys.2016.65.a356