Maize, a traveller without luggage

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Luis Alberto Vargas Guadarrama

Abstract

Maize is today used as food in many parts of the world, due to the plasticity of its biological nature, and the possibility of being eaten in many different forms. From its domestication area probably in the Balsas basin, it arrived to all of Mesoamerica and the rest of the continent. Once the links between the Old and New World were established, it arrived rapidly to Europe, Africa and Asia, where it became incorporated as human and animal food. Columbus took the first seeds to Spain, where it grew in abundance as early as 1498. Probably the Portuguese carried it to Africa and Asia, where it became known by 1505, at least in a realistic Chinese drawing. It is regrettable that the technique known as nixtamalization, and in a different level, the combination of maize and beans or other leguminous seeds and the agricultural techniques known as milpa and chinampas were not adopted elsewhere, since they have been the basis of subsistence in Mexico up to recent years.

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How to Cite
Vargas Guadarrama, L. A. (2014). Maize, a traveller without luggage. Annals of Anthropology, 48(1), 123–137. https://doi.org/10.1016/S0185-1225(14)70492-8
Author Biography

Luis Alberto Vargas Guadarrama, Instituto de Investigaciones Antropológicas

Luis Alberto Vargas es Médico Cirujano por la UNAM, Antropólogo Físico por la Escuela Nacional de Antropología e Historia, y Doctor en Biología, especializado en Antropología por la Universidad de París. Es investigador titular C en el Instituto de Investigaciones Antropológicas de la Universidad Nacional Autónoma de México, del que fue Director y es miembro en el nivel III del Sistema Nacional de Investigadores. Pertenece a la Academia Mexicana de Ciencias, la Academia Nacional de Medicina, es Nutriólogo Honorario por el Colegio Mexicano de Nutriólogos y también por la Asociación Mexicana de Nutriología. Durante 5 años fungió como Presidente de la Unión Internacional de Ciencias Antropológicas y Etnológicas. Fue asesor en Nutrición de la Organización Panamericana de la Salud. Colabora en el Comité Editorial de Cuadernos de Nutrición y de otras publicaciones científicas y de divulgación. Ha sido profesor distinguido en el Departamento de Salud de la Universidad Iberoamericana e impartido cursos en varias universidades norteamericanas y europeas. Es profesor de varios posgrados de la Universidad Nacional Autónoma de México. Ha dirigido 13 tesis de licenciatura, 17 de maestría, 20 de doctorado y asesorado 7 de maestría y 18 de doctorado, cuyos alumnos se han graduado. Es autor de artículos científicos, capítulos de libros y libros producto de su actividad académica.


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